Вітаю Вас Гість | RSS
Субота
20.04.2024, 02:28

КЗ ПО ГСР "Центр дитячо-юнацької-творчості"

Головна Реєстрація Вхід
Меню сайту

Гра "Сокіл" Джура

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Головна » 2017 » Липень » 12 » Активне літо! Вихованці Васильківського РЦДЮТ досліджують природоохоронні пам'ятки Васильківщини
12:06
Активне літо! Вихованці Васильківського РЦДЮТ досліджують природоохоронні пам'ятки Васильківщини

Під час літніх канікул, учні Ксаверівської ЗОШ досліджують рідний край - Васильківщину, роблять пошукові роботи різних напрямків.
Вихованці гуртка "Лідер-клуб" Васильківскього районного ЦДЮТ  поцікавилися природоохоронними об'єктами Васильківщини. 

«Природа – не тільки середовище навколо нас, а й всенародне добро й багатство, за яке кожний громадянин нашого суспільства відповідає». Тому однією з важливих проблем, що стоять перед людством у галузі охорони навколишнього середовища є охорона певних природних ландшафтів.

Заказник «Омелькова гора»розташований у центральній частині району і представляє собою крутий (45-50°) південно-східний схил пагорба, вкритий лучно-степовою рослинністю. Кількісний склад видів - 28-40. З кущів трапляються зіновать австрійська та дрік красильний. Загальне покриття травостою - 90-95 %. В І-ому під ярусі відмічені пирій середній, пирій повзучий, куничник наземний, шавлія лучна. Основу II-го під ярусу складає типчак, горицвіт весняний, парило звичайне, маренка рожева, дзвоники сибірські, звіробій звичайний та ін. III-й під ярус утворений осокою низькою, суницею зеленою.

На основі наукових обґрунтувань та рекомендацій створених кандидатом біологічних наук В.В. Гриценком цю ділянку лучного степу було взято під охорону і створено ботанічну пам'ятку природи "Омелькова гора".

Заказник «Невідомщина» займає площу в 16,5 га. Територія заказника являє собою цінний листяний ліс з добре збереженими екосистемами. Деревний ярус представлений головним чином грабом з домішками клена гостролистого та дуба. В чагарниковому ярусі наявні ліщина та крушина. В трав’яному - абсолютну більшість це типові рослини. В заказнику є проліска дволиста, що занесена в червоний список Київської області. Тваринний світ досить різноманітний.

Територія дуже сприятлива для збереження популяцій лісових амфібій. Серед них жаба трав’яна та деревна жаба. З ссавців в заказнику поширені сірий заєць, жовто-горла миша та підземна полівка та цілий ряд рідкісних лісових видів кажанів. На території проектованого заказника протікає освячене джерело, вода якого вважається цілющою.

Заказник «Васильківські Карпати» розташовується на північному-сході району і займає площу 226,8 га.

Степова рослинність заказника представлена осоково-різнотравними, пирійовими та бородачевими угрупованнями. Заказник являється притулком своєрідного за угрупуванням тваринного світу. Багато видів мисливських тварин, гніздиться понад 30 видів птахів.

Заказник є великою балкою з частковими штучними посадками сосни у верхів’ях і центральній частині та природним широколистяним лісом в нижні третині балки.

Заказник «Дзвінківський» займає площу в 700 га. Середній вік соснових лісів природного походження в заказнику складає від 150-190 років. Тут виявлено 350 видів судинних рослин. П’ять видів з яких занесено до Червоної книги України – лілію лісову, гніздівку звичайну, коручку морозниковидну, любку зелено квіткову та осоку тіньову.

Фактично, в заказнику представлені найстаріші соснові ліси Київської області. Обхват окремих сосон сягає майже 4 м, а їхній вік сягає більше 200 років.

В заказнику представлена багата лісова фауна. Птахи представлені типовим лісовим набором видів. Ссавці представлені такими копитним, як козулі та дикі кабани, хижими – лисицею та ласкою, рядом гризунів та рукокрилими., занесеними до Червоної книги України. Серед великого розмаїття комах треба відмітити представників Червоної книги України махаона та жука-оленя.

На порозі ХХІ ст. перед унікальними лісами заказника постала проблема цілковитого знищення – суцільні лісовідновні рубки. Причиною їх стало усихання старо-вікових соснових масивів, що призводить до розмноження шкідників лісового господарства.

Починаючи з 2008 року, Боярська ЛДС змінила відношення до лісу і почала проводити вибіркові рубки.

В 2012 році членам громадської організації «Зелене майбутнє» вдалося домовитись з Боярською ЛДС про збереження найбільш цінних дерев заказника.

Заказник «Ковалівський яр» розташовується в межах північно-західної околиці м. Васильків. Площа заказника складає 15 га.

Головну природну цінність заказника становить степовий флористичний комплекс, основу його складає ряд видів злаків. Саме тут знаходиться найбільша у Васильківському районі ценопопуляція ковили волосистої, яку занесено до Червоної книги України. Східні схили долини вкриті сухими типчаковими, а в нижній своїй частині – типчаково-різнотравними степами.

В одному з відгалужень Ковалівського яру, на зволоженій природним джерелом ділянці схилу виявлено популяцію зникаючого виду орхідей, занесеного до Червоної книги України – пальчастокорінника травневого.

Навколоводна рослинність слугує місцем гніздування цілого ряду птахів водно-болотних угідь, зокрема кількох видів очеретянок, лиски, крижня. В заказнику стабільно гніздує припутень, в стінах урвищ розміщені колонії міської ластівки та бджолоїдки.

„Ковалівський яр” є місцем гніздування куріпки сірої та перепілки, що сприяє загальному зростанню чисельності цих цінних мисливських видів.

Під час пошуково-дослідницької роботи природоохоронних об’єктів ми ознайомилися з кожним із 5 природоохоронних об’єктів Васильківщини, вивчили їх особливості, дізналися про рідкісні види рослин та тварин цих природоохоронних об’єктів, виготовили буклети щодо пропаганди їх збереження.

Дослідили, що існує проблема сміття. Вона стосується принаймі 3-х з 5-ти природоохоронних об’єктів (заказники «Невідомщина» «Ковалівський яр» «Васильківські Карпати»).

Дійшли висновку, що кожному природоохоронному об’єкті притаманна своя природа. Для кожного об’єкта природо-заповітного фонду природа створила неповторний облік. Бережімо природу.

Переглядів: 940 | Додав: name | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук

Календар
«  Липень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Корисні посилання
 pedpresa.com

Захист прав дітей
Національна гаряча лінія Національна дитяча гаряча лінія

Архів записів

Васильківський районний центр дитячої та юнацької творчості © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz